Mahir Polat Adli Tıp Kurumu’nda

İBB soruşturmasında tutuklu İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın avukatı Erkam Erdem, Polat’ın tansiyonun 19-11 düzeyinde olduğunun altını çizerek, “Son on gündür yaşadığımız tüm sürecin neticesinde bugün Adli Tıp Kurumu’nun Mahir Polat hakkında bir karar vermesini bekliyoruz.” dedi. Polat, Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Rapora göre avukatlarının tahliye talebi değerlendirilecek.

Erdem, “Mahir Bey’in tutuklandığı günden beri hipertansiyonu devam ediyor. Bu nedenle biri ölümcül düzeyde olmak üzere iki kez hastaneye sevk edildi, anjiyo yapıldı. Cezaevine döndükten sonra da tansiyonu sürekli olarak yüksek seyrediyor. En son dünkü ölçüm de 19-11 düzeyindeydi.” ifadesini kullandı.

Erdem şunları kaydetti:

Hipertansiyon ne yapar?

1- Sürekli böyle devam ederse birkaç aya böbreği iflas eder, diyaliz makinasına bağımlı hale gelir.

2- Emboli (pıhtı atması) riskini daimi kılar. (Mahir beyin annesi bu nedenle vefat etti. Babası aynı nedenle kısmi felç geçirdi)

3- Beyin kanaması riskini daimi kılar. Her hipertansiyon atağı beyin damarlarına zarar verir. (Beyin damarlarına anjiyo ile bakılamadığı için böyle bir riskin tespit edilerek müdahalesi de çok zor)

4- Kalp krizi riskini daimi kılar.

-Biz cezaevi koşullarının Mahir beyin sağlığına verdiği zarar ve hayati riski gündeme getirdiğine ilişkin bu durumun Adli Tıp Kurumu tarafından görüleceğine inanıyor, kendimizi Türk hekimlerine emanet ediyoruz.

ADLİ TIP KURUMU’NDA

Cezaevindeki hastanenin sevk ettiği Mahir Polat sabah saatlerinde Adli Tıp Kurumu’na getirildi. 

ADALET BAKANI’NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Gerekli kararı bugün muayene sonrasında Adli Tıp verecektir. Adli Tıp raporu sonucunda da savcılık ve mahkeme karar verecektir” açıklamasını yaptı. 

Tunç şunları söyledi:

-Ceza İnfaz Kurumlarındaki tutuklular ve hükümlüler devletimize emanettir. O kişilerin sağlık durumları devletin tüm imkanlarıyla karşılanmak zorundadır. Dolayısıyla bu çerçevede CMK 109. maddesi açık. Yine Ceza ve Güvenlik Tedbirleri’nin infazı kanunumuzun 16. maddesindeki usül var. 

-CMK 109. maddesinde cezaevinde sağlık şartları nedeniyle yalnız başına hayatını idame ettiremeyeceklerle ilgili olarak gerekli kararların nasıl verileceği Yine Ceza ve Güvenlik Tedbirleri’nin infazı kanunumuzun 16. maddesinde belli.
Burada tam teşekküllü bir hastaneden alınacak bir rapor ve Adli Tıp Kurumu tarafından onaylanması durumunda tutuklu kişilerle ilgili adli kontrol kararı verilebileceği mevzuatımızda var. Bahsettiğiniz tutukluyla ilgili olarak ön muayene yapılmış ve eğitim araştırma hastanesine sevk edilmiştir. Orada bir takım tetkikler yapıldıktan sonra yine oradaki heyetin kararıyla cezaevine geri alınmıştır.

-Şikayetlerinin devam etmesi üzerine kampüs devlet hastanesinde doktorların tetkikleri sağlanmıştır ve Adli Tıp’a sevkine karar verilmiştir. Bugün Adli Tıp gerekli muayeneleri yapacak ve gerekli kararı Adli Tıp verecektir.  Rapor doğrultusunda da bir karar verilecekse buna Cumhuriyet Savcılıklarımız ve Sulh Ceza hakimliğimiz verecektir.

İMAMOĞLU’NDAN MAHİR POLAT ÇAĞRISI

Kendisi de Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan görevden alınan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Sağlık sorunları belli olan, kalp hastalığı nedeniyle hapishane koşullarında bulunması hayati tehlike oluşturan, suçsuz olduğuna tüm kalbimizle inandığımız kardeşimiz, ilim insanı Mahir Polat’ı hâlâ hapiste tutuyorsunuz. Mahir Polat’ı serbest bırakın” çağrısını yaptı. 

İmamoğlu şunları kaydetti:

-Pırıl pırıl gençlerimiz, bayramı ailelerinden uzakta, hapishanede geçirdiler. Serbest bırakın bu tertemiz gençleri, gitsinler sınavlarına girsinler. Kimsenin meşru haklarını elinden almayın.

-Yazıktır, günahtır. Bu vahşi ihtiras, adaletten başka her anlama gelen bu öfke, bu nefret neden? Kime yaranmak için bu kötü uygulamalara devam ediyorsunuz? Yüce Türk yargısına verdiğiniz zarar, artık çok ileri boyuta ulaştı.

-Hakkaniyetli tüm yargı mensuplarından milletimiz adına açıklama, tepki bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir